Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

В ЕС се оформя група срещу „проядрения“ съюз, воден от Франция

Министрите на енергетиката от 11 страни – членки на Европейския съюз, водени от Австрия, сформираха съюз, за да отблъснат опитите на Франция и други държави да отчитат ядрената енергия към целите на блока за възобновяема енергия, предаде „Ройтерс“.

Наричайки себе си „Приятели на възобновяемата енергия“, правителствата се стремят да отблъснат опитите на съперничещ алианс – воден от Франция и включващ Чехия, Полша и други – който иска по-голямо признание на ядрената енергия в редица политики на ЕС.
Австрия, Белгия, Естония, Дания, Германия, Ирландия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Испания присъстваха на срещата, за да изготвят стратегия преди предстоящите преговори.
Съперническа среща на министрите на проядрените страни, свикана от френския енергиен министър Агнес Пание-Рюнаше, също се проведе във вторник сутринта.

Спорът идва ден преди държавите членки и законодателите да се споразумеят за по-строги цели на ЕС за разширяване на възобновяемата енергия до 2030 г. – ключова част от плановете на блока да намали емисиите въглероден диоксид и да се откаже от руския газ.

Франция води кампания за признаване на приноса на „нисковъглеродния водород“ – водород, произведен от ядрена енергия – към целите за възобновяема енергия. Проядрените страни отправиха подобни искания във връзка със закон за правилата на газовия пазар, който министрите ще обсъдят във вторник.

Австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер каза, че 11-те държави са отхвърлили опита за свързване на тези две досиета.

„Групата призовава за амбициозни цели в (закона за възобновяемата енергия), за да има ясен мандат за инвеститорите и клиентите“, каза тя в изявление.

„Това трябва да постигне стратегическите европейски цели да станем по-малко зависими от вноса на енергия и да разширим значително местната и възобновяема енергия“, допълни Гевеслер.

Франция, както и Румъния, Полша, Унгария и Чешката република, казват, че политиките на ЕС трябва в по-голяма степен да признават приноса на ядрената енергия към целите в областта на климата, пише Дневник.