Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ученици и студенти пътуват на половин цена във влаковете

50 процента намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове могат да ползват всички учащи на възраст до 26 навършени години (ученици, студенти и докторанти редовно обучение).Това припомнят от БДЖ преди старта на новата учебна година в четвъртък.

За да могат младите клиенти на националния железопътен превозвач да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта Учащ. Картата се издава във всички железопътни бюра и гари в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение и студентска книжка (за студенти и докторанти редовно обучение). При представяне на снимката и необходимия документ, картата се издава на място.Цената на железопътната карта Учащ е 1.00 лв., а валидността й е от 1-ви октомври до 30-ти септември на следващата година, освен ако в уверението от учебното заведение не е посочен друг срок.

Холдинг Български държавни железници ЕАД предлага и допълнителни преференции за учениците и студентите, които са закупили железопътна карта Учащ. Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска.Намаление при пътуване с влак може да се ползва и с карта ISIC, която се издава на ученици над 12 години, както и на студенти редовно обучение, докторанти, специализанти, стажанти и редовни аспиранти на възраст до 26 години.

Учащите на възраст до 26 навършени години ползват допълнителни намаления и при пътувания в група. Държавните железници предлагат 75 % намаление от редовната цена на билетите за организирани групи от минимум 10 души. За целта е необходимо да се представи писмо и поименен списък в два екземпляра с посочени дати на раждане на участниците в групата, заверени с подпис и печат от учебното заведение.В случай, че пътуващите в групата ученици или студенти са от различни учебни заведения, тогава те трябва задължително да представят и железопътна карта Учащ. В двата случая, преподавателите, които придружават групата (1 преподавател на 10 учащи), ползват също 75 % намаление от цената на билета.

Inews.bg