Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Българите купуваме все по-малко цветя

Българите купуват все по-малко цветя в последно време. В повечето случаи те го правят по задължение, а не от удоволствия. Това разказа за iNews Ели Георгиева, която е производител на цветя и от 20 години е в бранша.Тя смята, че във времена на криза хората не мислят за цветя и ако им се наложи да направят такава покупка, то тя е по принуда, заради някой специален повод.

„Цветето е луксозна стока, трябва много да го обичаш, за да си го купиш, защото така се лишаваш от нещо друго“ заяви научният работник от Института за декоративни растения в София Надежда Запрянова. Според нея секторът отчита голям спад на потреблението на цветя.Освен кризата потреблението намалява и заради нелоялната конкуренция в лицето на големите чуждестранни производители в бранша, единодушни са търговците.

Основните вносители на цветя, семена и разсад са завладели пазара като продават продукцията си на изключително ниски цени и това кара българския производител да изнемогва, смята управителят на фирмата, която организира изложението „Флора 2011“ Юли Ценов.Износът за други държави от страна на българските производители е много слаб, обясни организаторът. По думите му такива български фирми са много малко и износът им е насочен основно към съседните държави като Македония, Сърбия и Гърция.

Холандските фирми са монополисти на българския цветен пазар. Те са силни в продажбите на различни декоративни, стайни растения и най-вече на луковици за лилиуми и лалета, смята любителката на цветя Павлина Павлова. На нея ? се е случвало да си купи холандски растения и да загинат много бързо след това, но луковиците не са сред тях.Много потребители се оплакват, че след като си купят холандско растението умира много бързо, обясни също и производителят Надежда Запрянова. Растенията имат много добър търговски вид, но не са толкова трайни, колкото българските, които обаче не са толкова „помпозни“, смята Запрянова.

Над 60 фирми участват на есенното изложение Флора 2011, което се провежда за 35-и път, обясни организаторът Юли Ценов. В изложението се срещат много производители и търговци в сектора с цветя и растения от цялата страна и чужбина. Сред чуждестранните фирми на българското изложение са 3 гръцки, 2 холандски и 1 италианска, останалите са български представители.За първи път изложението е включено в европейския график на панаирите, обясни още Ценов. С всяка изминала година то се разраства от страна на участници и на потребители. През тази година шест нови фирми ще участват със собствени щандове на изложението.

Това, че има нови хора на изложението е положителен факт, заяви Надежда Запрянова, която всяка година, откакто съществува „Флора“, участва в него.Посетителите на цветарския панаир са хора, които са любители на цветята и са много добре ориентирани в търсенето, смята Запрянова.Част от фирмите участват, за да се презентират и покажат дейността си, а другите, които са утвърдени се надяват да срещнат добри и качествени клиенти.

Inews.bg