Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

В София ще се изгражда технопарк с европейско финансиране на стойност 50 млн. евро

С 50 млн. евро от Оперативната програма „Конкурентоспособност“ ще бъде финансиран бъдещ технологичен парк, който ще се изгражда в София. Това стана ясно от думите на заместник министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, който представи концепцията за парка по време на първата годишна конференция  Forum Sofia – Sustainability more than green, организирана от Българския съвет за устойчиво развитие.„Иновативната инфраструктура е много важна част от

Оперативната програма „Конкурентоспособност“, подчерта г-н Ангелов пред участниците във форума.  По неговите думи променената концепция за финансирането на технологични паркове – от подбор на конкурентен принцип към това цялото финансиране от 50 млн. евро да се вложи в един пилотен проект – умножава шансовете за успех на инициативата. Концепцията за технологичния парк предвижда обединяването на едно място на цялата необходима инфраструктура, която да гарантира успешното създаване и реализация на нови технологични решения  с приложение в бизнеса.

Това трябва да се случи в тясно взаимодействие между държавата, научната общност и бизнеса. „Фокусът на бъдещия технологичен парк ще бъде поставен именно върху пазарната реализация на иновативните продукти“, каза г-н Ангелов. В дискусиите до момента са идентифицирани пет сектора за специализация на технологичния парк, които отразяват и националните приоритети в областта на индустриалното развитие. Това са информационни и комуникационни технологии, т.нар „чисти технологии“, здравеопазване и медицина, земеделие и храни и технологии в промишленото производство.  Част от финансирането ще бъде заделено за конкретни проекти, които се реализират в рамките на технологичния парк.

Заедно с работата по развитие и реализация на иновативните идеи, паркът трябва да предлага и различни бизнес услуги – намиране на партньори, маркетинг, юридически съвети, финансово – счетоводна помощ, управленски консултации, обучения и други.София е избрана за място, където ще се изгражда парка, тъй като столицата концентрира на едно място разнообразен бизнес, научен потенциал, добра логистична и комуникационна инфраструктура.  Впоследствие подобни проекти могат да се реализират и в други градове на страната.Изграждането на технологичния парк трябва да започне през първата половина на следващата година.

barometar.net