Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Преброяването в Македония е под въпрос

Напрежение възникна в Държавната комисия по преброяването на населението в Македония. Албанците настояват в него да бъдат включени и гражданите, които отсъстват от страната по-дълго от една година.Работата на комисията е блокирана само два дни преди началото на преброяването, за което се чака политическо решение на коалиционните партньори в правителството, съобщава БНР.

Република Македония вероятно е най-чувствителната държава, когато става дума за преброяване на населението в съседните страни. Какво ли не се изписа в македонските медии за уж “дискриминационните” преброявания в България, Гърция, Албания.

Сега се оказва, че най-проблемна по отношение на една стандартна и рутинна процедура е самата Република Македония.Преброяването там трябваше да се осъществи още през април, но нямаше съгласие как да се сформират екипите между представителите на различните етноси. Изборите през юни бяха удобен формален претекст преброяването да се отложи за октомври. То трябва да започне в събота, но не е ясно дали срокът ще бъде спазен.Албанците са категорични: да се броят и тези, които работят в чужбина по-дълго от една година, при това – с фотокопия на личните им документи. Македонците в Държавната комисия твърдят, че това не било законно.

Спорът се политизира до степен, че сега се чака решение на двамата политически лидери на управляващата коалиция Груевски и Ахмети. Това не е комплимент за Македония и за доверието между етносите. Преброяването трябва да даде отговор на въпроса какво е реалното съотношение между тях. Стига да бъде осъществено според правилата. Два дни преди началото, те все още не са изяснени.

actualno.com