Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Научна експедиция ще изследва структурата и геодинамиката на Черно море

Правителството разреши на плаващия под руски флаг научно-изследователски специализиран геофизичен кораб „Мезен” да пребивава в изключителната икономическа зона на България за времето от 10 ноември до 10 декември т. г. Плаването във вътрешните морски води на България е в изпълнение на проекта „Изследване на дълбоката структура и геодинамика на Черноморския басейн”.

Целта на проекта е чрез изследване на границата на земната кора да се събере информация за геодинамиката и историята на образуване на Черноморския басейн. Аналогични проекти не са реализирани в акваторията на Черно море.Продължителността на проучванията е три години, като през 2011 г. се очаква да завърши набирането на данни при морските изследвания, а през следващите две – обработката и интерпретацията на данните и научните съобщения.

В българския сектор на Черно море ще участва и корабът „Академик”, собственост на Института по океанология към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.

barometar.net